Günümüzde beslenme alışkanlıkları, gıdaların içerdikleri katkı maddeleri ve günlük yaşamın stresi mide-bağırsak sistemimiz üzerine direkt veya dolaylı etki ederek çeşitli sindirim sorunları oluşturmaktadır. Bu durumlar karın bölgesinde ağrı, şişkinlik, gaz, hazımsızlık, yanma, ekşime, karında rahatsızlık hissi ile geğirme, bulantı-kusma, ishal, kabızlık gibi kişiden kişiye değişen çeşitli sindirim problemlerine neden olmaktadır. Giderek yaygınlaşan bu sorunlara tıbbi ilaçlar kesin bir tedavi sunamamakta ancak devamlı kullanılması halinde fayda sağlayabilmektedir. Bu da kişiyi hem devamlı ilaç kullanmak zorunda bırakmakta hem de maliyet nedeniyle ülke ekonomisine ekstra bir yük yüklemektedir.
İşte bu noktada sindirim sorunları gibi hayati tehlikesi olmayan ama günlük normal yaşantımızı kötü etkileyen durumlarda doğal yöntemlerin tercih edilmesi isabetli olacaktır. Bu noktada ilk önerilenler yeterli sıvı alımı ve bol su içme,lifli gıda yönünden zengin sebze ve meyve tüketme, günlük düzenli yoğurt ve kefir tüketimidir.Ayrıca düzenli fiziki aktivitenin veya düzenli hızlı tempoda yürüyüşün de sindirim sorunları üzerine olumlu etkisi olduğu bilinmektedir.
Kefir Nedir ? Probiyotik Bakteri Nedir ?
Fermantasyona uğramış süte KEFİR denir. Yani kefir, mayalanma yoluyla sütün içinde faydalı mikropların(bakteri) oluşması sonucu elde edilen gıdadır.
Probiyotik bakteri sindirim sistemimizin florasında yaşayan, bağırsakta zararlı bakterilerin hastalık yapmasını önleyen, bağırsak sağlığımızı korumak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için bir denge unsuru olan faydalı mikroorganizmalardır. Probiyotikler besin takviyesi şeklinde dışarıdan alınabileceği gibi yoğurt ve en önemlisi de kefir gibi gıdalarla da temin edilebilir. Kalın bağırsak çeperinde bulunan probiyotiklerin antibakteriyel, antioksidan ve antiallerjik özellikleri vardır. Bağırsak florasını düzenleyerek ve bağışıklık sistemini uyararak, hastalık yapan mikroorganizmaların o bölgeye yerleşip ishal, kabızlık ve bazı kanser türlerine yol açmasını engeller.
Kefirin Faydaları Nelerdir ?
İçerdiği bakteriler nedeniyle PROBİYOTİK olarak da adlandırılır. Sindirime yardımcı olan bakteriler (laktobasiller) bakımından zengin olan kefir, sindirim sorunu bulunanlar, kabızlık ve hazımsızlık çekenler için ideal bir içecektir. Kefir aynı zamanda genel sağlığa katkıda bulunduğu bilinen pek çok vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir içecektir.
Kefir, mide ve pankreas gibi organların salgılarını da artırmaktadır. Sinirsel rahatsızlıklar, iştahsızlık ve uykusuzluğa karşı etkili olduğu saptanmıştır. Karaciğer, böbrek fonksiyonları ve kan dolaşımı üzerinde de olumlu etkileri olan kefirin böylelikle yüksek tansiyonun dengede tutulmasında da yararlı olduğu anlaşılmıştır. Kefirin tok tutma özelliği vardır, diyet yapanlara önerilir. Ayrıca Ramazan’da sahurda içilen bir bardak kefir, kalsiyum ve protein ihtiyacını karşılar ve tok tutar.
Kefirin Destekleyici Olduğu Diğer Hastalıklar Nelerdir ?
1) Kefirin yararlı olduğuna dair bilimsel çalışmalarla desteklenen durumlar şunlardır:
• Antibiyotik kullanımın neden olduğu ishal
• İrritabl(hassas) bağırsak sendromu
• Enfeksiyona bağlı ishaller
• İnflamatuar bağırsak hastalıkları
• Mide ülserine neden olan “helikobakter pilori” isimli bakteriyi öldürür ve bu nedenle ülser üzerinde olumlu etkileri vardır.
• Kefirde bulunan B12, B1, Biotin ve K vitaminleri genel sağlığa katkıda bulunur. Yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriği ile kemik sağlığını korur ve kemik kaybını önlemeye yardımcıdır.
2) Kefir geleneksel olarak aşağıdaki sağlık sorunları ve durumlar için kullanılmakla beraber bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar oldukça azdır. Ancak çeşitli toplumlarda bu hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır.
• Fazla tuzun ve ödemin atılmasına yardımcı olur
• Bağırsakları temizler, zararlı bakteri ve mikropları öldürür
• Sindirime düzenler, kabızlığı ve şişkinliği önler.
• Mide kramplarını hafifletir
• Enfeksiyonlu hastalıklarının tedavisinde kullanılır
• Kanserli tümörlerin gelişimini yavaşlatır.
• İçerdiği A vitamini ile göz sağlığına katkıda bulunur.
• A vitamini içerdiğinden egzama ve sivilce tedavisine yardımcıdır.
• Sinüzit üzerine olumlu etkileri vardır.
• Akciğer enfeksiyonlarına karşı kullanılır.