Ramazanda Sağlıklı Beslenme
 (2).jpg)
Ramazanda Dikkat Edilmesi Gereken Temel Kurallar Nelerdir?
Besinler çok iyi çiğnenmeli, yavaş yenilmelidir. Çok tuzlu, çok şekerli, çok yağlı gıdalar tüketilmemelidir. İftar ve sahur arasındaki sürede 2-2,5 Litre su içilmeye çalışılmalıdır. Mutlaka sahura kalkılmalı ve yemek yemek yerine hafif bir kahvaltı tercih edilmelidir. Uzun bir açlık sonrası, iftara mümkünse 1 kase çorba ile başlayarak 5 - 10 dakika kadar yemeğe ara verilmeli, ardından ana yemeklere devam edilmelidir. İftar ile sahur arasında belirli aralıklarla su ve diğer içeceklerden yeterince içilmelidir. Daha hafif ve sağlıklı olması için yiyecekler kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır. Oluşabilecek kabızlığı önlemek için, lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebze ve meyveler) tercih edilmelidir. Lokma, tulumba, baklava gibi ağır tatlılar yerine; sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Üzerinde durulması gereken bir diğer önemli husus ise; fiziksel aktivitenin bu süreç içerisinde azalmasıdır. Özellikle çalışmayan bireyler günlük enerji harcamalarını azaltmak adına geç saatlere kadar uyumaktadır. Her türlü aktiviteden kaçınmak, oruç tutarken fazla acıkmadan rahat bir gün geçirmeyi sağlar. Buna karşılık metabolizma daha da yavaşlar. Eğer ki kilo almadan bu riskli dönem aşılmak isteniyorsa mutlaka günlük aktivite bir miktar arttırılmalıdır. Ramazanda gün boyu aç kalınacağı için yatmadan aşırı yemek yerine, sahura kalkmak çok daha sağlıklı olacaktır. Sahura kalkılmaz ise yaklaşık 16 saat olan açlık süresi ortalama 20 saate kadar da çıkmaktadır. Bu durumda kan şekeri günün daha erken saatlerinde düşmekte ve kişinin veriminin azalmasına yol açmaktadır.
Sahurda nasıl beslenmeliyiz ?
Birçok kişi uykusunun en tatlı yerinde kalkmak istemediği için sahur yapmadan gün boyunca oruç tutmaya çalışıyor. Ya da geceden bir şeyler yiyip öyle yatıyor. Oysa sahur çok önemli. Mutlaka sahura kalkmak ve bir şeyler yemek gerekiyor. Sahurda hazmı kolay besinleri tercih edilmelidir. Kahvaltı sahur için en ideal seçimdir. Yağlı ve ağır yemekler sahur için uygun değildir.Ayrıca oruçla birlikte günlük tüketilen öğün sayısının azalmasından dolayı tüm gün aç kalan vücudun tok ve enerjik olması için sahurda yumurta tüketilmesini öneriliyor. Kalori miktarı çok düşük, sağlık açısından gerekli olan doymamış yağ asit oranları oldukça yüksek olan yumurta, kişinin kendisini uzun süre tok hissetmesini sağlayıp, açlığı geciktirici özelliğe sahiptir.
İftarda Nasıl Beslenmeliyiz ?
İftarda orucu bir bardak suyu yudum yudum, yavaşça içerek açmak uygundur. Ardından uzun açlık süresiyle birlikte artan şeker ihtiyacını gidermek için bir veya iki tane hurma yemek uygundur. Sonrasında ise bir kase çorba yavaş yavaş içilmelidir. Çorba içildikten sonra 10-15 dakika kadar bir süre beklenerek; yemeğe az yağlı hafif bir ana yemek ( etli sebzeli bir yemek) ile devam edilmelidir. Ana yemeği 10-15 dakika geciktirmek hem metabolizmayı çalıştırmak hem de boş mideye birden yemek yemenin yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek adına önemlidir. Ayrıca yoğurt, ayran veya süt tüketimi ihmal edilmemeli. İftardan yaklaşık 1 saat sonra bir ara öğün ile meyve tüketimi, ya da sütlü bir tatlı tüketimi tercih edilebilir.
Ramazan pidesi hazmı en zor besinlerin başında gelir. Bu yüzden iradenizi kullanarak, pide yerine kepek ekmeği tercih edin. Bağırsak tembelliğini önlemek için yeterli miktarda posalı, ya da lifli besin almanız gerekir. Bu nedenle taze sebze ve meyve tüketimini artırın. Şekersiz kuru meyve kompostosu da bu bakımdan yararlıdır. İftar sonrası kısa bir yürüyüş çok yararlı olacaktır.
Ramazanda Zayıflamaya Çalışmak Doğru Bir Davrınış mıdır ?
Ramazanda zayıflamaktan çok bahsedilmesi gereken tehlike şişmanlıktır. İftar sofraları genellikle oldukça zengin olup, yüksek kaloriler tatlı ile birlikte bu öğünde tüketilmektedir. Erken saatlerdeki iftarı düşünürsek akşam saatlerinde acıktığımızda yanlış yiyecekler tercih edilirse (çikolata, cips, kuruyemiş) üstüne sahur yemeklerinde tüketilen hamur işleri börekler, gözlemeler eklenirse ramazan boyunca ciddi kilolar alınması muhtemeldir. Bu nedenle özellikle erken iftar yemeği yenilen ramazan aylarında iftarı bölüp akşamın ilerleyen saatlerine bir öğün daha eklemek doğru olacaktır. Özellikle Ramazan ayında tüketimi artan tatlılar şişmanlığa neden olan önemli yiyeceklerdir. Ramazan ayında şişmanlamak istemeyenler tatlılardan kaçınmalı, tatlı tüketilecekse az olmak şartıyla sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
 (2)1.jpg)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.